Skrivande

Att skapa en huvudkaraktär – inlägg om karaktärer del 1

Hur skapar du som författare en medryckande huvudkaraktär som läsaren kan känna med? Känna med? Kanske du tänker. En fiktiv person? Japp, du läste rätt. Läsare idag är ofta kräsna. De förväntar sig mer än att du bara rätt upp och ned berättar historien om hur din karaktär räddade dagen eller blev ihop med sitt livs kärlek. Du måste göra det här samtidigt som du väcker känslor hos läsaren och får dem att heja på din karaktär.

En personlig favoritkaraktär

Tänk igenom några huvudkaraktärer som du själv tycker om. Fundera ett varv på vilka egenskaper dessa karaktärer har. Det kan vara en person ur en bok, men också från en film eller en tv-serie. Att skriva en roman fungerar på samma sätt som för film/TV vad gäller det mesta kring struktur, uppbyggnad av karaktärer osv. Ibland är det enklare att ge exempel från filmens värld.

En personlig favorit hos mig är Doctor Who, speciellt den doktor som spelas av David Tennant men även Christopher Eccleston och Matt Smith fungerar mycket bra i rollen.

Vet du inte vem Doctor Who är så är det hög tid att dra igång allmänbildningen och spana in de moderna säsongerna. Börja från början, annars blir det rörigt. Okej, såhär ett antal säsonger senare så är du tillbaka för att läsa klart inlägget? Skämt å sido, du behöver inte ha sett Doctor Who för att få ut något av inlägget.

Who shop

Här är jag framför WHO-affären i London när vi besökte WHOs femtioårsjubileum 2013 (Oj, vad tiden går fort)

Doctor Who's karaktär

Men nu undrar du om du behöver skapa en Doctor Who som huvudkaraktär varje gång du levererar ett nytt manus? Ja, i princip så. Doctor Who är visserligen speciell med tanke på att han är en time lord. Det innebär att han regenererar lite då och då och byter utseende. Men det är inte allt. Han byter också karaktärsdrag. Det är få manusförfattare som har lyxen att jobba med en karaktär som faktiskt kan få genomgå en riktig personlighetsförändring. Samtidigt som han (för det mesta) behåller sin speciella time lord aura (Jag vet att vi har haft en kvinnlig doktor vid det här laget, men jag kommer skriva han även fortsättningsvis i alla fall). Eftersom serien har genomgått en förändring under senare säsonger så passar de egenskaper jag beskriver de manliga versionerna (doktor 9-11).

Nog med utsvävningar. För att skapa en trovärdig karaktär behöver du en bakgrund som påverkar din karaktär och som även skapat den person vi har att göra med när din berättelse börjar. Doktor Who kommer från en planet som blivit förstörd. Han bär en stor sorg inom sig. Japp, det är tufft. Men bara detta faktum gör inte att jag känner något. Inte du heller, skulle jag tro.

Övergripande mål samt egenskaper hos dina karaktärer

Du behöver också ett övergripande mål för din karaktär: I doktorns fall är det att beskydda jorden och människorna på planeten. Hans bakgrund är också ett motiv för att han vill skydda jorden, han vill inte att människorna ska gå samma öde som hans planet till mötes. Samtidigt finns en lite mörkare sida av doktorn som glimtar till här och var, men den spoilar jag inte nu.

Än har vi inte riktigt fått något grepp om karaktären. Vi känner inget mer än att ja, det här verkar ju vara en schysst kille med en trist bakgrund.

Vi behöver yttre kvalitéer. Han byter visserligen utseende lite då och då, men de flesta minns att Tennant hade Converseskor under sina säsonger och att Matt Smith spatserade runt med röd fluga och fez på huvudet. Självklart har vår rymdvarelse (ja, han är en alien som ser ut som en människa) ett rymdskepp också. Skeppet är förklätt till en polisbox (du kan googla Tardis om du inte sett en sån) och har blivit ikonisk för serien. Instrumentpanel och inredning byts tillsammans med inledningsmelodin ut för varje ny doktor. Han har för övrigt två hjärtan och regenererar då och då. Doktorn är flera tusen år gammal.

Låter som trevlig sci-fi, till och med jag som annars inte är överförtjust i genren tycker om serien. Men mer då?

Nu slänger vi på inre kvalitéer. Doktorn är godhjärtad och kan tänka sig att offra sig själv för andra. Han använder aldrig vapen utan besegrar sina fiender med list (ja, lite som Skalman i Bamse). Eftersom han känner sig ensam då han är odödlig väljer han att resa ihop med en eller två människor som han lär känna och som får följa med på hans resor (de kallas för companions).

Matt Smith

Matt Smith (doktor nummer 11) var också på plats på 50-årsjubiléet. Vilken känsla att stå typ femtio meter ifrån!

Att levandegöra karaktärer och skapa starka band mellan läsaren (eller tittaren)

Nu börjar doktorn formas i våra huvuden. Vi har ett bra grepp kring honom som person vid det här laget. Men fortfarande inte riktigt någon känsla. Allt detta är än så länge kort beskrivet i ord. Nu är det författaren och manusförfattarens uppgift att göra karaktären levande. Det görs i första hand genom gestaltning. Det vill säga, istället för att tala om att doktorn är godhjärtad och beskyddare av jorden så låter vi honom jaga iväg några elaka rymdvarelser som tänkt invadera jorden. Manusförfattaren låter honom stå högst upp på taket med vinden vinande om öronen och skrika att lämna människorna ifred. Tittarna får vara med när han kastar sig i vägen för de onda krafterna, se med egna ögon vilka uppoffringar han är beredd att göra.

Börjar du förstå vad det handlar om? Bra. För det är såhär vi skapar oförglömliga karaktärer. Jag reflekterar mer kring hur du levandegör dina karaktärer i ett framtida inlägg (alla släppta inlägg finns i listan nedan). Du måste också ge din karaktär en bakgrundshistoria som motiverar hur din person är idag men som också motiverar val denne gör. Med det inte sagt att du ska blotta bakgrundshistorien för läsaren sådär direkt utan det är snarare något som är en del av och speglar vem din karaktär har formats till (men bakgrundshistoria tar vi i ett eget inlägg).

Varje historia mår också bra av en huvudkaraktär som förändras och har utvecklats när historien är slut. Det är detta som kallas för den inre resan. Och just det där är ett inlägg för sig.

I grunden handlar det alltså om att skapa starka band mellan läsaren och din/a karaktär/er. Och det spelar ingen roll om du skriver en sci-fi-roman eller en feelgood.

Hur gör du det då? På flera sätt. Alla verktyg i författarens låda är applicerbara. Inlägget om verktygslådan hittar du här. Men gestaltningen är extra viktig för dig som skriver samtida litteratur. Som du kanske förstår behöver din roman också fler personer i rollerna än din huvudkaraktär. Vi behöver en rolluppsättning med andra karaktärer som samspelar på olika sätt med huvudkaraktären.

Till nästa gång säger jag allons-y! 

Dagens övning om karaktärer

Fundera gärna några själv över vilka huvudkaraktärer från böckernas och filmens värld som har bosatt sig lite extra hos dig. Vilka egenskaper har de karaktärerna? Har de enbart goda sidor (eller onda beroende på vad det är för typ av karaktär)?

Delar i följetongen om karaktärer

Inlägg 2 om karaktärer kommer den 4:e juli. Under midsommarhelgen tänkte jag ta en välförtjänt vilopaus. Men i juli smäller det, för då tänkte jag ge ett konkret exempel på hur jag skapade huvudkaraktären till min första feelgoodroman MYTOMANEN PÅ MADEIRA! Del 2 i följetongen om karaktärer är nu släppt, du hittar det här.

Länkar till ytterligare delar i följetongen om karaktärer (lägger till allteftersom de släpps):

Del 2, hur jag byggde en huvudkaraktär hittar du här.
Del 3, att bygga ett persongalleri hittar du här.
Del 4, att namnge karaktärer hittar du här.
Del 5, att levandegöra karaktärer hittar du här.
Del 6, att ha flera huvudkaraktärer hittar du här.
Del 7, om motsträviga karaktärer hittar du här.
Del 8, om bakgrundsinformation hittar du här. (Jag skrev ju ovan att bakgrund var värt ett eget inlägg, eller hur!?!)
BONUSINLÄGG om karaktärer med exempelövning och referenser, finns här.

Under sommaren fortsätter jag följetongen på bloggen som handlar om karaktärer. Missa inte! Längre ner kan du gå med i min e-postlista. Då får du ett meddelande varje gång jag släpper nyheter på bloggen.

Behöver du hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som skrivcoach eller lektör, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *