Monika Thormann Författarporträtt
Författarporträtt,  Skrivande

Monika Thormann – författarporträtt

Monika Thormann är författare med lång erfarenhet. Hon debuterade 2003 med kapitelboken Kristine! som gavs ut av Bonnier Carlsen. Boken fick hederspris i förlagets barnbokstävling på temat historia. Boken är baserad på Monikas mammas uppväxt i Berlin. Sedan dess har hon gett ut ett antal noveller och 2022 var det dags för feelgooddebut på Ordalaget förlag. I dagens porträtt berättar hon om sin författarresa och sitt skrivande.

Dagens gästbloggare hos @jennyviolahansson är jag, Monika Thormann som är mamma, farmor, reservmatte åt pudeln Sasha och författare. 
 
2003 debuterade jag med kapitelboken Kristine! på Bonnier Carlsen. Boken fick hederspris i deras barnbokstävling på temat historia och handlar om en flicka som bor på en båt i Berlin 1939. Historien är baserad på min mammas uppväxt och fick mycket fina recensioner. I år gavs den ut som e-bok av Saga Egmont och snart kommer den också som ljudbok. 2008 skrev jag elva noveller till Tackla (Natur &Kultur), 2012 vann jag novelltävlingen Leva sin dröm (Hoi) och fick pris i ICA-kurirens novelltävling för novellen Väntan. 2013 publicerades novellerna Vid vägs ände och Munnen i Bonne Nouvelle och 2022 kom min roman longingforlove.se ut som e-bok, tryckt bok och ljudbok på Ordalaget förlag.
longingforlove.se Monika Thormann

Longingforlove.se handlar om Cecilia, som uppgiven efter många misslyckade dejter  åker till en skrivarkurs på Stensunds folkhögskola vid havet utanför Trosa. Där möter hon norrmannen Eldar som paddlar, Jari med StarWars-kepsen bakå-fram som simmar och Ruben, kurslärare och prisad författare samtidigt som hon chattar med en mystisk August på dejtingsajten longingforlove.se. Kärlek, missförstånd och förvecklingar i vackra miljöer som Stensund, Stockholm och Island, som sig bör i en feelgood-roman.

Jag har skrivit sen jag var barn. Då var det brev och små dikter. Författare var inget man blev om man som jag hade föräldrar som var flyktingar från DDR och växte upp under ganska knappa ekonomiska förhållanden. Jag blev lärare i svenska, religion och historia, men längtade efter att skriva hela tiden. I slutet av 1990-talet gick jag på en lyrikskrivarkurs med Tom Hedlund som lärare. Efter den började jag skriva på Kristine!

När jag vann novelltävlingen 2012 var första pris en romanskrivarkurs i Las Palmas med Ann Ljungberg som lärare. Då började jag tänka på att skriva en roman. Efter att ha tänkt i två år anmälde jag mig 2016 till en skrivarkurs på Stensunds folkhögskola där Jeanette Niemi var lärare. Där började jag skriva på longingforlove.se.  2018-2020 gick jag en författarutbildning på 25% på Skeppsholmens folkhögskola, med Nina Wähä som lärare. Där skrev jag klart romanen longingforlove.se och skrev en barnbok. Eftersom jag själv har varit lärare i fyrtioett år är utbildning något jag tror på.

“Författare var inget man blev om man som jag hade föräldrar som var flyktingar från DDR och växte upp under ganska knappa ekonomiska förhållanden.”

longingforlove.se var egentligen ganska klar 2018, men jag filade på och förbättrade den under författarutbildningen på Skeppsholmen. Bland annat renodlade jag kapitlen så att vartannat är skrivet ur Cecilias perspektiv och vartannat ur Rubens perspektiv.

Monika Thormann longingforlove.se

Monika Thormanns bästa tips till den aspirerande författaren: Mina bästa tips till dig som vill skriva en roman är att anmäla dig till en skrivarkurs. Det finns massor av bra kurser på Folkhögskolorna och på Högskolorna och Universiteten, men också hos olika privata aktörer. Viktigt är också att läsa mycket. Själv läser jag extremt mycket och blandar alla möjliga genrer. När jag har läst en bok brukar jag fundera på vad jag kan lära mig av den och ofta lägger jag ut ett slags omdöme på Instagram och Facebook. Då får jag liksom tänka till ordentligt varför jag gillade eller ogillade boken.

Just nu har jag  skrivit klart en deckare och en barnbok och så håller jag på med en fortsättning på longingforlove.se. Min dagsform får avgöra hur mycket jag skriver varje dag. Vissa dagar skriver jag inte alls, andra dagar i flera timmar. Livet ska levas också.

Mer om Monika Thormann

monika thormann kristine!

Mina böcker finns att köpa hos alla nätbokhandlare.

Du hittar mig på alla sociala medier: Instagram, Facebook, Linkedin, X och TikTok, men jag har också en hemsida och en blogg:
www.blog.monikathormann.se
och www.monikathormann.se

Författarbilder: Alexander Donke

Vill du precis som Monika Thormann dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.
Helena Jeppe skriver barnböcker och driver eget förlag, hennes porträtt hittar du här.
Alexander Lundahl är illustratör och berättar om hur ett bokomslag kommer till i det här inlägget.
Astri Kleppe är författare och har senast givit ut romanen “Moderfloden”, läs hennes porträtt här.
Göran Wallin är författare, maratonlöpare och föreläsare. Han springer trots handikapp och är en sann inspiration. Hans porträtt Att springa för livskvalité hittar du här.
Beatrice Samuelsson har skrivit romanen Doften av kardemumma som hon själv beskriver som en feelgood med svärta, hennes porträtt hittar du här.
Julia Hjalmarsson har nyligen avslutat Hola folkhögskolas skrivarutbildning och novelldebuterat i utbildningens gemensamma antologi Brända blad, läs hennes inspirerande porträtt här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *