Bernt Wiede
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Bernt Wiede

Bernt Wiede har skrivit de historiska romanerna “Trälens dotter” och “Hövdingens dotter”. Båda handlar om två personer, Kettil och Ragna som lever under senare delen av vikingatiden. Handlingen utspelar sig i de trakter som han känner väl, nämligen Fröseke i Småland, samt Möre och Öland vid Kalmarsund. Här kommer Bernts porträtt, varsågoda!

Jag blev trött på den förljugna bild som hela tiden sprids om folket i Norden under vikingatiden. Mycket få var ”vilda sjörövare”, utan levde i ett förhållandevis välorganiserat samhälle med jordbruk och hantverk. Det krigiska inslagen fanns förstås, liksom i tiderna både före och efter vikingatiden, men det har fått helt fel proportioner.


“Jag blev trött på den förljugna bild som hela tiden sprids om folket i Norden under vikingatiden. “

 

Jag har alltid i olika utsträckning jobbat med texter och skrivande både privat och yrkesmässigt. Sedan är jag av naturen sådan att jag inte är rädd att prova nya saker i tron över att det man inte kan, kan man alltid lära sig. Därför gick det snabbt ifrån tanken på att skriva en roman om vikingatiden, till att jag satt vid datorn och skrev. Lika snabbt insåg jag att min kunskap om vikingatiden var rätt obefintlig. Då började en lång resa i lärande som fortfarande pågår.

För att förstå vår forntid krävs oerhört mycket mer kunskapsinhämtning än att bara läsa några populärhistoriska böcker om vikingar. Jag har besökt museum och vikingabyar, plöjt mängder av böcker, forskningsrapporter, internetsajter, läst in mig på en mängd skilda områden som till exempel örtkunskap, folktro, bondekultur, shamanism, stridskonst, båtbyggeri, ölbryggning och järnframställning. Allt för att få pusselbitar till deras värld. Deras kunskapsnivå var hög, men med helt andra prioriteringar än de kunskaper som vi har idag. I den andra boken har de isländska berättelser nedskrivna på 1200-talet även bidragit med en stor del av handlingen, gällande det stora sjöslaget vid Svolder (som troligen låg i Öresund) år 1000. I boken får vi följa alla intriger och släktband i Nordens kungahus och som sedan utmynnade i detta berömda slag där både Norge, Danmark, Vendland och de länder och folkslag som sedan skulle bli Sverige. Som av en tillfällighet blir även mina huvudfigurer indragna i sjöslaget.

Bernt Wiede - Trälens dotter

Min första bok var utgiven som egenutgivning. Förlaget lovade mycket, men tyvärr var det en hel del som kunde fungerat bättre. I efterhand kan man säga att det är viktigt att kolla upp andras erfarenheter om förlaget. Egenutgivning innebär att man helt själv finansierar allt, då kan man begära att det som beställs och utlovas sköts på ett bra sätt. Den andra boken är utgiven via ett hybridföretag. Här märks en helt annan kompetens i alla led. I båda fallen innebär det att man själv är med och finansierar. Skillnaden blir att med ett hybridförlag släpper man rättigheterna till förlaget. I gengäld för man ett större engagemang därifrån. När det gäller eventuell vinst ifrån bokförsäljning så får man störst andel av eventuellt överskott om man har egenutgivning, mindre om det är hybridförlag. Minst andel blir det vid traditionell utgivning, men där tar man heller ingen risk, samt får en garanterad ersättning.


“Förlaget lovade mycket, men tyvärr var det en hel del som kunde fungerat bättre. I efterhand kan man säga att det är viktigt att kolla upp andras erfarenheter om förlaget.”

 

Jag har valt att själv finansiera för att få bättre kontroll på bokutgivningen, samt för att bli utgiven på ett traditionellt förlag är mycket svårt som ny författare, utan att vara kändis, eller ha en akademisk titel. Man kan även misstänka att det finns en viss åldersdiskriminering vilket gör att förlag gärna satsar på författare som kan förväntas ha en lång karriär framför sig. Debutanter är sällan lönsamma för förlagen och det har tid att bygga ett författarskap.

Bengt Wiede - Hövdingens dotter

När det gäller boken Hövdingens dotter har allt skötts mycket professionellt med en hel stab av olika specialister som t.ex. lektör, redaktör, redigerare, förläggare, marknadsförare, layout och utformare av omslag. Totalt sett blir det många specialister, men man måste inse att man inte är duktig på allt. Vill man verkligen ha ett bra slutresultat ska man inte vara rädd för att låta fler personer bli inblandade i processen, man lär sig också mycket på deras synpunkter. Jag har dock hela tiden fått sista ordet på allt både gällande texten och även annat som till exempel hur fram och baksida ska vara designade.

Att skriva böcker är tidsödande och det tar mycket tid, det är något man måste inse. Se till att resultatet är väl genomarbetat innan du släpper det vidare. Högläs boken för dig själv, då noterar man mycket bättre upprepningar och dåliga ordföljder m.m. Släpp inte ifrån dig boken förrän du själv tycker det låter riktigt bra, annars slösar man med andras tid.

“Om provläsare ger upp, fråga varför. “


Börja sedan med att låta andra läsa, gärna folk som vågar och vill ge kritik. Lyssna och redigera.

Om provläsare ger upp, fråga varför. Kanske är början för seg innan läsaren kommer in i boken, eller andra brister som är viktiga att få reda på och åtgärda.

Mer om Bernt Wiede

Var hittar man Bernt Wiedes böcker? Böckerna finns i e-bokhandeln som exempelvis Bokus och Adlibris. Fysiskt finns den hos bokhandlarna i runt Kalmar och Öland, där större delen av handlingen också utspelar sig. Sedan kommer förhoppningsvis även andra bokhandlare ta in böckerna för försäljning och de kommer alltid kunna ta hem dem på beställning. Sedan kan man köpa böckerna som ljudböcker och de finns även på lyssningstjänster. (PS. Du vet väl att din lokala bokhandel normalt sett beställer hem böcker? Till bibliotek kan man lämna önskemål om inköp och ofta även beställa fjärrlån! Jennys anmärkning)

Skriver du på något nytt just nu? Jag håller på med att samla material och idéer för en tredje bok i samma bokserie. Jag försöker att få historien så komplett som möjligt innan jag börjar med den färdiga texten. Sedan kommer berättelsen utvecklas både under skrivandet liksom den efterföljande redigeringen.


Vad läser du själv för böcker? För närvarande är det mest olika historiska faktaböcker. Annars uppskattar jag böcker med en klar handling som hela tiden för berättelsen vidare, som till exempel Henning Mankells böcker.


Hur kan den intresserade läsaren komma i kontakt med dig?

Bernt Wiede finns både på Facebook och Instagram (klicka direkt här). Sedan kan jag nås på mail: bernt.wiede@gmail.com

 

Källförteckning bilder Bernt Wiede

Författarfoto: Fotografen är Emma-Jessica Johansson, Studio Emma-Jessica

Vill du precis som Bernt Wiede dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Tidigare har även följande författare delat med sig av sina porträtt, besök dem gärna:
Anna Fridh, som skrivit romanen En pil i mitt hjärta, finns här.
Anna Breitholtz Monsén, som skrivit romanen Stranden, finns här.
Elisabeth Hochschorner, som skrivit barnboken Mo och myrorna, finns här.
Rebecca Romero, som skrivit den självbiografiska romanen Den osynliga buren, finns här.
Emma Alexson Accaoui, som skrivit den självbiografiska romanen Från fritt fall till hopp, finns här.
Jennifer Berglund, som skrivit feelgoodromanerna Klimatsmart och fullkomligt förvirrad och Oväntat besök och fullkomlig förvirring, finns här.
Lisa W Lindblom, som skrivit fantasyromanen Brokblodet och gav ut på eget förlag, hittar du här.
Andreas Jemn, som skrivit romanen Pensionat Fjällforsen hittar du här.
John Garpike, som skrivit sci-fi romanen Fjäder från en katt, hittar du här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *