Maria Bouroncle
Författarporträtt,  Skrivande

Författarporträtt – Maria Bouroncle

Maria Bouroncle debuterade år 2018 med sin roman Det kom för mig i en hast – Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, det hade då tagit henne sju år att färdigställa och få antaget boken. Förlaget som nappade var Saga Egmont. I mars 2022 publicerades den fristående uppföljaren Flickan med en lapp om halsen. Varsågoda att ta del av Maria Bouroncles spännande porträtt!

Jag är född och uppvuxen i Göteborg, men har bott utomlands nästan hela mitt vuxna liv. Efter många år med biståndsarbete på olika internationella organisationer runtom i världen, flyttade jag tillbaka till Sverige från Washington DC i december 2018 för att bli författare på heltid. Då publicerades nämligen min debutbok Det kom för mig i en hast – Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson.

“Efter många år med biståndsarbete på olika internationella organisationer runtom i världen, flyttade jag tillbaka till Sverige från Washington DC i december 2018 för att bli författare på heltid. “

I juni 2022 blev jag klar med min Master i Kreativt Skrivande från Linnéuniversitetet och sedan några månader tillbaka arbetar jag deltid på Författarcentrum med ett samarbete mellan Västsverige, Uruguay och Sydkorea om barnlitteratur. Jag tog initiativ till det internationella projektet Läsning utan gränser i samband med att Göteborg blev Sveriges första UNESCO litteraturstad förra året.

På fritiden går jag gärna på yoga och på semestern hälsar jag helst på mina barn: Sebastian är 26 år och jobbar i Chicago. Min dotter Linnéa som är 23 år pluggar i Rotterdam.

Maria Bouroncles det kom för mig i en hast

Sommaren 1999 fick jag av en slump reda på att min mammas moster Ingeborg hade dränkt sina tre små barn påsken 1929. Jag träffade ofta Ingeborg som barn hos min mormor, men jag hade ingen aning om att hon varit gift och haft barn. Den här tragedin var en väl bevarad hemlighet i min familj under 70 år. Det tog många år för mig att komma över chocken, men när jag 2011 började leta i arkiven för att förstå vad som hänt, blev jag snart så besatt av hennes öde att jag var tvungen att få ned berättelsen på papper. Många, många omskrivningar och refuseringar senare publicerades boken efter sju år av Saga Egmont.

“Den här tragedin var en väl bevarad hemlighet i min familj under 70 år.”

När min debut väl kom ut fick den ett fint mottagande. Det kom för mig i en hast har använts i litteraturundervisningen på Göteborgs Universitet, översatts till flera språk och ligger till grund för en dokumentär som prisats i såväl USA som Europa. Det var inte meningen att det skulle bli någon fortsättning, men många läsare hörde av sig och undrade vad som hände med Artur, de döda barnens pappa.

Maria Bouroncle flickan med en lapp om halsen

I mars 2022 publicerades Flickan med en lapp om halsen – Historien om ett finskt krigsbarn. Den fristående uppföljaren utspelas 1944-46, femton år efter barnamorden. Artur och Ingeborg är då skilda och Artur har gift om sig med sin hushållerska Maria. De har inte fått några egna barn, men när de fyller femtio bestämmer de sig för att ta hand om ett finskt krigsbarn.

Flickan med en lapp om halsen bygger också på en sann historia. Det är en berättelse om Finland och Sverige under andra världskriget, om krig och fred och om barn på flykt. Det är berättelsen om Hilja, en liten flicka från Karelen som kommer till en familj med en mörk hemlighet. Men det är också en varmberättelse om vänskap och om hur en familj försöker leva vidare på en gård där det som inte får hända har hänt.

Mer om Maria Bouroncle

Var hittar man din/dina böcker: Mina böcker finns att köpa i alla format i boklådor och strömningstjänster online. Pocketutgåvan av Det kom för mig i en hast har just sålts slut, men utkommer snart igen som Print on Demand.

Skriver du på något nytt just nu? Det senaste året har jag skrivit på en nutidsskildring som utspelas i Washington DC, ett gammalt projekt som jag plockat upp då och då de senaste tio åren. Nyligen läste jag en intervju i Svenska Dagbladet med Monika Fagerholm, en annan finlandssvensk författare jag gillar skarpt, där hon talar om skrivkramp och hur ont det gör att släppa ett ofärdigt skrivprojekt. Hon menar att alla skrivprojekt har ett ”mentalt bäst före datum” så det kanske äntligen är dags för mig att släppa det här gamla projektet och börja på något nytt!

Vad läser du själv för böcker? Nämn några favoriter: Jag läser gärna verklighetsbaserade romaner och historisk fiktion. Några favoritförfattare är Helena Henschen, Ann-Luise Bertell och Kjell Westö.

Maria Bouroncle bästa tips till den aspirerande författaren: Att skriva en roman är lite som att springa ett maraton. Något man måste förbereda sig på minutiöst och träna inför under mycket lång tid. Om du vill ro iland ett så stort projekt måste du ta ditt skrivande på allvar, det vill säga avsätta tid i kalendern och skriva regelbundet. Träffa likasinnade och be om råd. Gå gärna kurser och anlita en lektör eller coach. Var beredd på att dina närmaste kanske inte är lika intresserade av din nya passion.

Hur den intresserade läsaren kommer i kontakt med Maria Bouroncle

Titta gärna in på min hemsida (www.mariabouroncle.com) eller sociala medier om du vill veta mer!

Facebook: mariabouroncleauthor
Instagram: @mariabouronclewriter
LinkedIn: Maria Bouroncle

MISSA INTE! Maria Bouroncle är en av de författare som medverkar på Sommarbokmässan i Lysekil den 23/7. Åk gärna dit om du har vägarna förbi. Läs mer om mässan på den här länken.

Maria Bouroncle

Författarporträtt på Maria Bouroncle taget av fotograf Lars Ardarve.

Vill du precis som Maria Bouroncle dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
Om du som läser detta har publicerat något (egentligen enda kravet för att få vara med) och känner att du kan tänka dig att berätta om din författarresa, så kontakta mig gärna! Då får du ett formulär tillbaka som du kan ha till grund när du skriver ihop ditt porträtt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.


Årets första gäst var Kent Klint Engman
som berättar om sin egen utgivning av sina fantasyinspirerade böcker, besök gärna hans porträtt här. Kent har dessutom ställt upp och delat med sig av videor när jag ville illustrera hur en författare kan porträttera en karaktärs röst, kolla gärna in videorna i det här inlägget.
Petra Nyberg har skrivit den historiska romanen “Missgärningar”. Hennes porträtt hittar du här.
Boris Zetterlund har skrivit romanerna “Kabaré Vemod” och “Stumt ljus”. Hans porträtt finns här.
Lottie Barrklev har skrivit barnboken “Lille Lukas rymmer hemifrån” och även illustrerat utgåvan. Du hittar hennes mysiga porträtt här.
Monica Ivesköld har lång erfarenhet inom skrivarvärlden och har publicerat både facklitteratur och skönlitteratur, du hittar hennes porträtt här.
Thomas Alfredsson har gett ut kåseriboken “En äldre herre och hans väderspänningar” via egenutgivning, hans porträtt med glimten i ögat hittar du här.
Sabine Mickelsson är författare med en mängd noveller bakom sig, nu debuterar hon också med en barnbok och en fantasytrilogi. Läs hennes porträtt här.
Ellinor Wikman skriver kristen feelgood, du hittar hennes porträtt här.
Åsa Hallengård är feelgoodförfattare, du hittar hennes porträtt här.

Förra årets gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till några av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *