Karaktärsmål - ett juligt exempel
Skrivande

Karaktärsmål – ett juligt exempel

Traditionen trogen så är det återigen dags för ett inlägg med jultema. Jag har ju tidigare haft en följetong om karaktärer och hur man utformar dem. När jag lektörsläser märker jag ganska ofta att det här med karaktärsmål och drivkrafter är något som är svårt att få till. Ändå är karaktärerna bland det viktigaste i en roman – läsaren måste fästa sig vid någon/några att följa. Det handlar helt enkelt om att få läsaren så nyfiken, engagerad och känslomässigt engagerad i karaktärens bryderier att hen omöjligt kan lägga bort boken!

Naturligtvis är ovanstående lite kruxigt, men i dag tänkte jag ge ett tydligt exempel på vad jag menar. Jag misstänker nämligen att de allra flesta av er antingen har läst eller sett Sunes jul!

Karaktärsmål: Att handla en tjejgrej

I ett kapitel (avsnitt för er som sett kalendern) ska Sune införskaffa en julklapp åt Sofie, till och med något så hemskt som en TJEJGREJ! (Vi får ha lite överseende med det här med tjejgrej och att killar och tjejer faktiskt kan leka med samma saker osv. Kalendern och boken har några år på nacken. Däremot är jag övertygad om att oavsett hur vi vuxna sätter etiketterna så kan de flesta 10-ishåringar känna igen sig i Sune även i modern tid. För visst är det ruskigt läbbigt att besöka avdelningar på varuhuset där det bara finns massa TANTER!?!)

Sune har ett tydligt mål redan från start (vill minnas att det sitter till och med i kapitlets första mening). Han ska handla en tjejgrej. En julklapp åt Sofie. Så mycket tydligare går det inte att bli. Lägg märke till att det här är så trivialt att de flesta av oss inte ens tänker på att detta är ett mål. För det är inte en stor grej. Det är också därför jag tycker att det här exemplet är så bra. Ett mål behöver inte vara en stor grej, det kan handla om mycket triviala saker. För fler exempel rekommenderar jag att kika på valfritt avsnitt från en sitcom-serie där mål kan vara mycket triviala. I serier finns oftast övergripande mål över hela säsongen, men i varje avsnitt finns något mål/tema som avhandlas.

Något måste också stå på spel. Vad händer om karaktären misslyckas? Även detta är ganska självklart. Om Sune misslyckas får Sofie ingen julklapp (de är ju bästa vänner, gifta med gud som vittne under sängen och allt) – säger sig själv att det inte är något vidare bra.

sammanfattning 2021

Åter till Sune!

Mål måste avbrytas av hinder. Hinder finns det många. Till exempel tomtar som frågar vem Sune ska handla julklapp åt eller att hela avdelningen är full av TANTER! Sune väljer att ljuga för tomten om att han ska handla julklapp till sig själv. Och hur ska Sune ens veta vad han ska välja för klapp? Det största hindret står dock Sune själv för som tycker att det är PINSAMT att handla tjejgrejer. Det här är också kapitlets konflikt. För att kunna handla en tjejgrej måste han komma över sin inre rädsla.

Så småningom trotsar Sune sin rädsla, lyckas få tips av en TANT på vad han ska köpa och kan betala i kassan. Då har han dessutom växt. På vägen ut erkänner han för tomten att han handlat en julklapp till Sofie.

På ett kapitel har Sören och Anders alltså lyckats med ALLT det där som kan ta en evighet att klura ut för oss andra.

De sätter ett tydligt mål, sätter någonting på spel. Skapar lagom med hinder som kommer att få varenda medlem i målgruppen att tugga på naglarna. Dessutom lyckas de att ro karaktären i land via en karaktärsutveckling! Samtidigt sänder författarna en signal till läsare och lyssnare om att våga fast man inte vågar – de har således även ett tema!

jul igen 2022

Karaktärsmål - För att sammanfatta kapitlet skrivtekniskt:

Mål: Sune ska köpa en tjejgrej
Vad står på spel (drivkrafter): Om Sune misslyckas får Sofie ingen julklapp, han måste således fixa en klapp
Hinder: Externa hinder så som nyfikna tomtar och tanter. Inre konflikt då det är pinsamt att handla.
Karaktärsutveckling: Sune går från att tycka att det är pinsamt att handla till att sträcka på ryggen och vara stolt över att han handlat en tjejgrej. Han har helt enkelt växt.
Tema: Våga fast du inte vågar.

Det där med tema kan man uppfatta lite olika. Kanske har du eller författarna en annan åsikt kring vad temat egentligen är.

Mitt bästa tips inför julledigheterna skrivande är därför detta: När du har svårt att sätta fingret på något i din handling så kontrollera dina mål och hinder. Koka gärna ner ett enkelt exempel, som till exempel det ovan, och applicera dem på mål och hinder i din egen handling! Saknar du något?

Karaktärsmål - Länkar och tips

Sunes jul är skriven av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Boken finns även som ljudbok. För dig som hellre tittar på den gamla julkalendern så är mitt tips att stanna kvar efter texten för att se Sören och Anders öppna luckor i kalendern på … sitt egna lilla vis. (Och man kan ju undra hur många glasögon som gick åt!?!)

Här nedan följer ett litet smakprov från den gamla kalendern från Youtube. Pappa Rudolf kan inte bara åka pulka i rasande fart utan även starta snöbollskrig!

Tidigare har jag haft en följetong om karaktärer och karaktärsegenskaper, självklart ska du spana in även dessa inlägg!

Del 1, att skapa en huvudkaraktär hittar du här.
Del 2, hur jag byggde en huvudkaraktär hittar du här.
Del 3, att bygga ett persongalleri hittar du här.
Del 4, att namnge karaktärer hittar du här.
Del 5, att levandegöra karaktärer hittar du här.
Del 6, att ha flera huvudkaraktärer hittar du här.
Del 7, om motsträviga karaktärer hittar du här.
Del 8, om bakgrundsinformation hittar du här.
Bonusinlägg om karaktärer – med exempelövning, hittar du här.

Karaktärsmål - dagens övning med tips

Skrivövningen blir samma som skrivtipset denna gång: När du har svårt att sätta fingret på något i din handling, till exempel karaktärsmål, så kontrollera dina mål och hinder. Koka gärna ner ett enkelt exempel, som till exempel det ovan, och applicera dem på mål och hinder i din egen handling! Saknar du något?

Mer om mitt skrivande

UTE NU!

UTE NYSS! DEL 2 I SVENSSONS BUSS

coverreveal mytomanen på madeira
Coverreveal Förälskad i Berlin

Finns där ljud- och e-böcker böcker finns. Den finns bl.a. på Storytel, (klicka här), eller på Bookbeat (klicka här).
Serien Trubbel i paradiset hittar du här på Storytel och Bookbeat. (klicka på respektive ljudtjänst)

Den fristående fortsättningen Bröllopskaos på Korfu har release i augusti 2023!

Finns där ljudböcker och e-böcker finns. Bland annat på:
Storytel klicka här, Bookbeat klicka här, Nextory klicka här.
Titeln på Adlibris, klicka här (just nu enbart e-bok).
Serien Svenssons buss hittar du här på StorytelBookbeat och Nextory. (Klicka på respektive ljudtjänst)

Jag har även medverkat i två novellantologier utgivna av NOHIDING Förlag under året. Läs gärna mer om mig och mitt författarskap på min hemsida, jennyhansson.se.

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt?

Behöver du ytterligare hjälp och lotsning vidare i ditt skrivprojekt? Jag hjälper dig gärna vidare i rollen som lektör eller skrivcoach, du hittar mina lektörstjänster här.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *