Tomten kom aldrig till Fjällforsen Andreas Jemn
Författarporträtt,  Skrivande

Tomten kom aldrig till Fjällforsen – en spänningsroman utan en polis som hjälte

Andreas Jemn är rykande aktuell med romanen “Tomten kom aldrig till Fjällforsen” som har release i tryckt format IDAG! Andreas har tidigare gett ut “Pensionat Fjällforsen”. I dagens inlägg reflekterar han om hur det är att skriva en spänningsroman utan en polis som hjälte – självklart kryddad med en ordentlig teaser för romanen som också är ett rykande hett julklappstips! Varsågoda!

En lite grånad polis flyttar hem till obygden efter framgångsrika år i storstaden. Väl hemma sätter sig hen tillrätta på den lokala polisstationen och hoppas att arbetslivet ska flytta skönt fram till pensionen. Men så råkar det flyta i land ett lik. Och den skilda polisen springer på sin gamla ungdomsflamma bland nektarinerna på Konsum, givetvis slår det gnistor igen. I slutet av berättelsen fångar polisen mördaren och kysser sin ungdomskärlek i sin onkels gamla fiskestuga vid en pittoresk sjö.

Känns handlingen igen?

Mycket av modern svensk spänningslitteratur är en blandning mellan Beck, Wallander och klassikern Jägarna, som fortfarande vevas på TV 4 sena helgnätter. Det är inte så konstigt att det är ett framgångsrikt koncept. Vi tycker om det invanda. Dessutom är det spännande.

Jag ville skriva en spänningsroman om ett samhälle där polisen är inkompetent och samhällsfunktionerna knappt dugliga. I Fjällforsen är den lokala polischefen Gunder Blom både lat och feg. Han lägger helst ner en utredning så fort det går för att slippa bekymmer. Men om något mot förmodan skulle bli löst, då stiger han gärna fram i rampljuset. Hans kollega ute på fältet Gunlög är i alla fall ärlig. Men hopplöst kantig och inte den skarpaste kniven i lådan. Något som ställer till det för henne i mötet med andra människor. Inte minst den lokala maktdrottningen Katinka Månstråhle.

Katinka som driver en framgångsrik turistverksamhet utanför centralorten är den som egentligen styr skeendet i samhället.


“Men vi har en tendens att sätta likhetstecken mellan människors yrkestitel och deras karaktär.”

 

Jag tror att Fjällforsen är som många andra svenska samhällen. Men vi har en tendens att sätta likhetstecken mellan människors yrkestitel och deras karaktär. Men jag tror inte att alla poliser är ärliga, inte heller är alla präster gudfruktiga och läkare behöver inte vara intelligentare än alla andra – bara kanske offer för hårt pressande föräldrar i tråkiga och välbärgade Stockholmsförorter med krav på att barnen ska bli något man kan vara stolt över. Det är därför vi gärna vill ha en tuff polis, hemlig agent eller läkare som med hjälp av sin spetskompetens löser kniviga fall, sådana som vi dödliga bara kan drömma om. Men i Fjällforsen är det vanligt folk som ger sig av till skogs för att lösa problemen när myndigheterna inte räcker till.

Tomten kom aldrig till Fjällforsen Andreas Jemn

Allt börjar med att den lokala smågangstern Ruben. (Han är också handlarens son, vilket är anledningen till att ingen riktigt tagit tag i honom). Ruben hittas död i skogen vid sin omkullvälta snöskoter. Spåren pekar mot en rovdjursattack. Och det i ett samhälle där varg, björn och lo inte står högt i kurs. Givetvis vill folk gå man ur huse för att skjuta besten. Men då lägger polisen plötsligt ner fallet och snart dyker det upp märkliga främlingar på orten. Som Nora Hassan, en ung rovdjursexpert som vägrar ge upp sitt sanningssökande.

Men Katinka och hennes vänner tycker inte om Nora, precis som de misstror alla andra som dyker upp i svallvågorna av det mystiska dödsfallet. Samtidigt bär Fjällforsen på en mörk hemlighet. Något från det förflutna som de försvurna är beredda att försöka dölja till varje pris.

Mer om Tomten kom aldrig till Fjällforsen och Andreas Jemn!

Tomten kom aldrig till Fjällforsen Andreas Jemn

Författarfoto Andreas Jemn: Saga och Katrin Hyll

Tomten kom aldrig till Fjällforsen hittar du t.ex. på:
Adlibris, klicka här.
Bokus, klicka här.

Följ Andreas på t.ex. Storytel för att inte missa ljudboken, du hittar honom här! (Missa inte heller den tidigare utgivna romanen Pensionat Fjällforsen som finns här).

Du har väl inte heller missat det tidigare författarportättet där Andreas berättar om sitt skrivande och utgivningen av Pensionat Fjällforsen? Du hittar det här.

Vill du precis som Andreas Jemn delta i ett gästinlägg eller dela med dig av din författarresa i ett kommande författarporträtt?
På Midgårdsormen publicerar jag gärna gästinlägg och vill du delta så är du varmt välkommen att höra av dig. För att skriva ett vanligt inlägg behöver du inte vara utgiven utan det räcker med ett brinnande skrivarintresse. För att delta i ett författarporträtt behöver du dock ha givit ut minst en bok på valfritt sätt. Du når mig på jenny.hansson@midgardsormen.nu eller genom kontaktformuläret som finns här.

Årets första porträtt medverkade jag i själv. Porträttet om Jenny Hansson som skriver feelgood (och fuskar lite i fantasygenren från och till) hittar du här.
Tora Greve berättar om sin skrivprocess kring Valpens välde i det här inlägget.
Jessica Eriksson och Stefan Holm berättar om sitt skrivande,  främst inom romancegenren, i det här inlägget.
Monica Hamrin, som är psykoterapeut, har skrivit självhjälpsboken “Känn rädsla utan rädsla”, hennes porträtt hittar du här.
Helena Jeppe skriver barnböcker och driver eget förlag, hennes porträtt hittar du här.
Alexander Lundahl är illustratör och berättar om hur ett bokomslag kommer till i det här inlägget.
Astri Kleppe är författare och har senast givit ut romanen “Moderfloden”, läs hennes porträtt här.
Göran Wallin är författare, maratonlöpare och föreläsare. Han springer trots handikapp och är en sann inspiration. Hans porträtt Att springa för livskvalité hittar du här.
Beatrice Samuelsson har skrivit romanen Doften av kardemumma som hon själv beskriver som en feelgood med svärta, hennes porträtt hittar du här.
Julia Hjalmarsson har nyligen avslutat Hola folkhögskolas skrivarutbildning och novelldebuterat i utbildningens gemensamma antologi Brända blad, läs hennes inspirerande porträtt här.
Monika Thormann är feelgood- och ungdomsromanförfattare. Hennes porträtt hittar du här.
Är Susanne Schemper månne en av våra nya drottningar inom spänningsgenren? Hennes porträtt hittar du här.

Tidigare års gästskribenter finns nu samlade på den här samlingssidan, besök den gärna och kika in till fler av mina härliga författarkollegor!

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter på bloggen – prenumerera på mitt nyhetsbrev. 

Vanligtvis skickar jag ut ett inlägg per månad. Där delger jag nyheter på bloggen och reflekterar lite allmänt kring skrivande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *